Autodiefstallen stijgen sinds tien jaar

Het aantal diefstallen van auto’s is voor het eerst in ruim tien jaar gestegen, met 6,4 procent. In 2010 werden 11.733 personenauto’s gestolen. Dat zijn er 706 meer dan in 2009. Het betreft vooral jonge modellen, waarvan minder dan 40 procent teruggevonden wordt. Ook bromfietsen werden vaker gestolen dan in de voorgaande jaren. Vrachtwagens en motorfietsen juist minder.

De kans dat een auto gestolen wordt, is over het hele Nederlandse wagenpark gemiddeld 0,14 procent. Het risico verschilt erg per merk en type. Er werden 400 jonge exemplaren meer gestolen van nul tot drie jaar oud en 327 meer van vier tot zeven jaar oud. Van de gestolen oudere auto’s ligt het terugvindpercentage tussen de 50 en 75 procent. Dit hangt af van het merk en type.

Audi’s A6 en A3, de Volkswagen Touran, de BMW 5 en Mercedes C-klasse worden twee keer zo vaak gestolen als het landelijk gemiddelde. Het diefstalrisico bij de Mercedes E-klasse, de Seat Leon en de Volkswagen Golf is ongeveer vier keer zo hoog als gemiddeld. Van deze types wordt maximaal 35 procent teruggevonden.

Het aantal gestolen busjes bleef met 2.328 diefstallen ongeveer gelijk. De diefstal van vrachtwagens nam af met 8 procent tot 239. Ook het aantal diefstallen van motorfietsen daalde. In 2010 werden er 1.867 gestolen, dat is een daling met 12 procent ten opzichte van 2009. Opvallend is dat de daling wordt veroorzaakt door minder diefstallen van motorfietsen van 0 en 1 jaar oud.

Download hier het STAVC-cijferoverzicht Voertuigdiefstal 2010 >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *