Autofabrikant aansprakelijk voor aanrijdingen

De Duitse verkeersminster Alexander Dobrindt heeft afgelopen week een baanbrekend voorstel bij de EU in Brussel ingediend voor regelgeving ter ondersteuning van de introductie van grotendeels zelfrijdende auto’s.

Volgens dit voorstel wordt de computer van de auto juridisch gelijk gesteld met de berijder. Met andere woorden: bij een aanrijding kan de centrale computer in bepaalde verkeerssituaties aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat de aansprakelijkheid voor een deel (een nieuw type crash recorder zal zijn intrede doen) wordt verlegd naar de autofabrikant en haar toeleveranciers. Overigens wordt dit door de autofabrikanten omarmd, want het biedt de mogelijkheid om nieuwe auto’s met een geïntegreerde schadeverzekering te gaan verkopen.

De voorgestelde regelgeving is uiterst actueel, zeker nu er de afgelopen weken zoveel publiciteit was rondom twee zware verkeersongevallen met Tesla’s.

Het voorstel van Dobrindt wordt waarschijnlijk al bij de eerst volgende EU-top van verkeersministers besproken. De Duitse verkeersminister maakt zijn voorstel eind vorige week bekend in het Duitse magazine Wirtschaftswoche.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.