Autofabrikanten ‘verwelkomen’ Apple en Google

Ook al zullen ze op korte termijn hun grootste concurrent worden, toch verwelkomen de traditionele autofabrikanten nieuwkomers als Apple en Google. Als ‘new kids on the block’ kunnen ze de autosector nieuwe impulsen geven, is de overheersende mening. Maar er is ook angst.

Onder het motto ’je kunt je het best optrekken aan een sterkere tegenstander’ lijken autofabrikanten geen andere keuze te hebben dan Google en Apple als volwaardige spelers te verwelkomen op de automarkt. Immers, beide technologiebedrijven zijn druk doende met de ontwikkeling van zelfrijdende, elektrische auto’s en zien zich niet gehinderd door enige autokennis uit het verleden.

Juist dat innoverende aspect lijkt de traditionele autofabrikanten aan te spreken, blijkt uit een rondgang van Bloomberg op de autobeurs in Geneve. Martin Winterkorn van Volkswagen denkt dat het hard met Apple en Google zal gaan als nieuwe spelers in de autobranche, maar hij ziet ook kansen tot samenwerking. “We zijn zeer geïnteresseerd in de technologie van Google en Apple. Ik denk dat wij als Volkswagen de digitale en mobiele wereld bij elkaar kunnen brengen.”

Olifanten

Sergio Marchionne, ceo van Fiat-Chrysler, ziet Apple en Google als olifanten in de porseleinkast die de auto-industrie op zijn kop zullen gaan zetten, en ook aan de poten van bestaande autofabrikanten kunnen gaan zagen. Ook Wolfgang Ziebart van Jaguar Landrover steekt de hand in eigen boezem met de opmerking dat bestaande autofabrikanten vaak te traag op nieuwe ontwikkelingen reageren en daar met de komst van Apple en Google een antwoord op moeten zien te vinden.

Zowel Apple en Google verwachten in 2020 een nieuw model auto op de markt te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *