Autoruitschades in 5 jaar gehalveerd

Het aantal autoruitschades is de afgelopen 5 jaar gehalveerd. Liep in 2010 nog 14 procent van de auto’s glasschade op, in 2014 was dit percentage al gedaald tot 7 procent. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar De Nederlanden van Nu.

De daling van het aantal autoruitschades past in de trend dat Nederlanders sowieso minder schade rijden. De kans op glasschades is echter opvallend sterker afgenomen, dan die voor overige schades.

Omdat er in Nederland steeds minder kilometers worden gereden, is de kans op autoschade steeds kleiner. Voor de bovenmatige afname van ruitschades zijn er verschillende mogelijke verklaringen. In de eerste plaats hebben we de laatste jaren zachte winters. Dit betekent minder beschadigde wegen en daardoor minder steentjes op de weg. Daarnaast moeten wegenbouwers tegenwoordig prestatiecontracten afsluiten. Hierdoor is de kwaliteit van de wegen steeds beter geworden.

Opvallend is dat dure auto’s meer last hebben van ruitschades dan goedkope auto’s. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grotere voorruit bij veel dure auto’s. Verder blijkt uit het onderzoek  dat de kans op autoruitschade het grootst is in Zeeland en het kleinst in Drenthe.

Arjen Dijkstra, directeur bij onlineverzekeraar De Nederlanden van Nu, is verheugd over de daling: “Prachtig nieuws, maar ruitschade blijft de meest voorkomende vorm van autoschade. Bij het afsluiten van een autoverzekering is het verstandig om je dit te realiseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *