Autostoeltjes veelal verkeerd gebruikt

Maar liefst 75 procent van de Nederlanders vervoert zijn kind onveilig in de auto. In de meeste gevallen komt dit door een onveilig autostoeltje of verkeerd gebruik ervan. Om dit te veranderen is sinds vorig jaar de i-Size norm van kracht. Deze wet verplicht dat kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden met het Isofix-systeem.

Terwijl de nieuwe i-Size (R129) wet al in werking is sinds juli 2013, blijft ook de oude ECE R44/04 norm nog een aantal jaren van kracht. Dit vindt RobbieHendriks van Maxi-Cosi misleidend: “De stoeltjes met een ECE R44/04 stempel voldoen, maar die met i-Size bieden nóg meer veiligheid. Het is echt een grote stap vooruit in het veilig vervoeren van kinderen. Maar de overgang van deze regelingen maakt het voor ouders wel verwarrend.”

Maxi-Cosi, grootste producent van autostoelen in Nederland, is dan ook vanaf het begin al een grote voorstander van deze nieuwe wetgeving. De stoelen die hieraan voldoen werken via het Isofix bevestigingssysteem en maken het mogelijk om je kind vanaf de geboorte tot zo’n 18kg / 105 cm (ongeveer 4 jaar) achterwaarts te vervoeren. Onderzoek wijst uit dat dit de veiligste manier is, dankzij een betere bescherming van hoofd en nek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *