Balpenband en band zonder lucht

Twee opvallende innovaties van bandenfabrikanten kwamen deze week naar buiten. Hankook presenteert op de IAA in Frankfurt de Ball Pin Tyre, ofwel de balpenband. En Toyo kondigt de ontwikkeling aan van de no air-band, een band die niet met lucht gevuld hoeft te worden.

De Ball Pin Tyre is een band die in een cirkel van 360 graden kan draaien en daarmee een futuristische rij-ervaring biedt. Met deze band kan de auto een bocht maken van 90 graden, dankzij een gyroscoop en drie naar alle kanten sturende wielen. innovated_driving_360-degree_rotating_ball_pin_tyre_1

No air-band

Met de no air-band werkt Toyo aan een band die aan de binnenkant bestaat uit speciale, stevige harsspaken. Deze bieden de stevigheid om het gewicht van de auto te dragen. Het gedeelte tussen de spaken en het rubberen loopvlak, de buitenste gordellaag, heeft een versteviging van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) om de belasting op de spaken te verminderen. Vergeleken bij vorige prototypes werd het gewicht gedragen door een elliptische spakenconfiguratie. De nieuwste versie is een X-vormige spakenconfiguratie die afwisselend over de breedte loopt van buiten naar binnen en omgekeerd. Ook werd het aantal spaken ten opzichte van het vorige model verdubbeld. De no air-band doet denken aan de Tweel van Michelin, een eveneens luchtloze band als alternatief voor conventionele banden. Deze band is al beschikbaar voor speciale toepassingen, zoals op golfkarretjes.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3835 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters