Bandencijfer januari te laag

Uit de officiële BEM-cijfers blijkt dat in januari slechts 364.000 banden zouden zijn verkocht. Dat ligt niet ver onder het verwachte niveau. Dit cijfer zet je al snel op het verkeerde been, want het werkelijke aantal ligt hoger. Dat mag je onder andere concluderen uit de 604.000 stuks die de bandenretailers voor recycling hebben ingenomen.

Waar komt de 364.000 dan vandaan? Die is gebaseerd op de BEM-bijdrage die door de distributieketen wordt afgedragen. Eén oorzaak van het lage januaricijfer is, dat voorraden die al in de keten aanwezig waren en waarvoor de BEM-bijdrage al was betaald nu op de markt zijn gebracht, maar om economische redenen niet direct zijn aangevuld met nieuwe voorraad.

Daarnaast is het januari-cijfer negatief beïnvloed door een combinatie van grensoverschrijdende goederenbewegingen die ook nog eens jaaroverschrijdend van 2012 naar 2013 hebben plaatsgevonden. Dit fenomeen had BEM nog niet eerder meegemaakt, hoewel seizoenspatronen vaker een rol kunnen spelen. De leden zijn inmiddels geïnformeerd. Gecorrigeerd voor deze factoren ligt het aantal werkelijk verkochte personen- en bestelautobanden op ongeveer het niveau van vorig jaar, rond de 550.000 dus.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1824 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *