Barometer Q2: dealer levert derde van omzet in

Cumulatief over de eerste twee kwartalen van 2020 hebben de dealers 15,9% omzet ingeleverd over alle afdelingen. Maar de afdeling verkoop nieuw incasseerde een min van 23,9% . Dat blijkt uit de Bovag Branche Barometer over het tweede kwartaal 2020.

Alleen in het tweede kwartaal is er sprake van een omzetdaling van 31,19% over alle afdelingen en een daling van 44,90% over de nieuwverkoop, de afdeling die het zwaarst getroffen is door de coronacrisis.

Resultaat

Het resultaat over de eerste twee kwartalen gaf een bescheiden plus te zien: gemiddeld 14.767 euro per vestiging, ofwel 0,28%. In 2019 bedroeg het resultaat 0,60%, bij een totale netto gemiddelde omzet die over het eerste halfjaar 2019 een kleine 1 miljoen euro hoger lag. Het kleine positieve resultaat is kunstmatig, concludeert Bovag. In de Barometer wordt het resultaat gekleurd door gemiddeld 42.059 euro per vestiging aan bijzondere baten uit de NOW-regeling. Zonder die middelen komt het feitelijke resultaat per dealervestiging op -27.292 euro over het eerste halfjaar 2020. 72,7% van de dealers heeft in de Bovag Corona Monitor aangegeven gebruik te maken van de NOW-regeling. 18,2% van de dealers heeft een regeling getroffen met de Belastingdienst. Per 1 oktober aanstaande wordt de NOW-regeling voor een tweede maal verlengd.

Personele bezetting

Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers, verwacht ingrepen op de personele bezetting, “zeker nu de NOW wordt versoberd.” Dankzij die steunregeling was de formatie in de eerste twee kwartalen nog relatief goed, met gemiddeld 15,2 FTE per vestiging. Dat is 1,8 FTE lager dan in kwartaal 2 2019, een daling van 10,5%. In de aftersales is de daling 0,87 FTE. De Kroon: “Het blijkt moeilijk om in je personele bezetting te anticiperen waar de corona-crisis het bedrijf het hardste raakt, de afdeling sales.”

Uitstroom

Hij voorziet een uitstroom van contracten voor bepaalde tijd, van jong talent op het gebied van techniek en kennis van online verkopen. “Kennis en vaardigheden stromen uit, terwijl die juist vanwege de ontwikkelingen in de markt het hardste nodig zijn.” Hij duidt op toenemende online sales (ook door fabrikanten), over the air onderhoud, EV of andere businessmodellen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.