Beieren wil schonere diesels

De Beierse deelregering is met autofabrikanten Audi, BMW en MAN een omvangrijk maatregelenpakket overeengekomen dat de uitstoot van stikstofoxiden naar beneden moet brengen.

euro-2-3-4Een van de maatregelen is een grotere inzet van Euro 6-diesels en de aanpassing van Euro 5-diesels door software-updates. Daarmee is al behoorlijke winst op het gebied van de uitstoot van stikstofoxiden te behalen. Audi en BMW hebben toegezegd dat minstens 50 procent van hun Euro 5-diesels in personenwagens op die manier toelaatbaar te kunnen maken voor de milieuzones in Duitse binnensteden. Wanneer deze maatregelen in de hele bondsrepubliek worden ingezet kan een reductie van NOx-uitstoot worden bereikt van 20 procent in de komende vijf jaar.

Moderne diesels

De Beierse deelregering komt in juli verder met voorstellen om consumenten ertoe aan te sporen versneld afscheid te nemen van hun Euro 3- en Euro 4-diesels en over te stappen op een Euro 6-diesel. Daarmee zou de NOx-uitstoot de komende vijf jaar met nog eens 20 tot 40 procent kunnen worden teruggedrongen.

Elektrisch

Ook heeft de Beierse deelregering met de Beierse autofabrikanten afgesproken dat elektrische mobiliteit zal worden bevorderd. Tot het jaar 2021 zullen Audi en BMW zo’n tien nieuwe elektrische modellen op de markt brengen en zo’n twintig plug-in hybrides. De overheid zal op zijn beurt de laadinfrastructuur verbeteren, zowel voor elektrische voertuigen als voor voertuigen die op aardgas rijden.

Openbaar vervoer

Niet op de agenda voor de auto-industrie liggen tenslotte verdere maatregelen die de overheid gaat nemen ter bevordering van het reizen met het openbaar vervoer.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3156 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters