Belg vaakst dronken achter stuur

De Belg kruipt, ten opzichte van andere Europeanen, het vaakst dronken achter het stuur en is ook vaak vermoeid tijdens het autorijden. Dat blijkt uit een Europees onderzoek in opdracht van de Franse Fondation Vinci Autoroutes, waaraan ook 1.001 Belgen deelnamen.

De enquête werd afgenomen bij duizenden bestuurders uit zeven landen: Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Groot-Brittannië, Italië en Zweden, en peilt naar het rijgedrag en enkele standpunten over het verkeer. Op de meeste punten scoort België gemiddeld maar als het gaat om alcohol en vermoeidheid zijn er uitschieters te noteren.

Maar liefst 25 procent geeft aan achter het stuur te kruipen met te hoge alcoholwaarden zolang ze er de effecten niet van gewaarworden. Ze worden gevolgd door de Fransen (17 procent) en Italianen (12 procent). Vooral Spanje en Zweden scoren beduidend lager met respectievelijk 4 en 3 procent.

Met 42 procent heeft België ook de meeste bestuurders die vermoeid achter het stuur zouden kruipen. Het Europese gemiddelde ligt daarbij op 34 procent. Dat is enigszins opmerkelijk, want meer dan twee op de drie Belgen kruisten aan dat je dat nooit zou mogen doen.

Als rapportcijfer over rijgedrag kennen de Belgen zichzelf overigens een 7,7 toe, net onder het Europees gemiddelde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.