Belgische auto-importeurs moeten informeren over update

Dertig Belgische auto-importeurs moeten op last van de economische inspectie toelichten hoe ze updates in de software van hun voertuigmerken uitvoeren. De actie is een initiatief van vice-premier Peeters, die meer duidelijkheid wenst over de nasleep van VW’s dieselgate.

Volgens de minister is tot nog toe niet alleen de consument maar ook de garagist verstoken gebleven van essentiële informatie over hoe het nu verder met gemanipuleerde diesels. Een gedetailleerde vragenlijst, deze week verstuurd, moet helderheid bieden over wat de updates concreet inhouden, meldt De Tijd. Binnen een maand wil Peeters de vragenlijst retour hebben.

In België moeten in de nasleep van VW’s sjoemelsoftwareschandaal 320.000 auto’s naar de garage. Wat er daar aan herstelwerk precies gebeurt, is tot op heden niet helder. De bewindsman vindt dat de consument recht heeft op alle details rond de aanpassing van zijn voertuig. De autosector neemt in de optiek van Peeters een te passieve houding aan.

Overigens verschilt hij van mening met Volkswagen-CEO Matthias Müller over de toekenning van een schadebedrag voor gedupeerde VW-rijders in Europa. Afgelopen weekeinde stelde Müller dat hij voor Europeanen geen geld reserveert, dit in tegenstelling tot de situatie in de VS. Minister Peeters zegt geen enkele reden te zien waarom Belgische benadeelden niet ook financiële  compensatie zouden mogen krijgen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.