Benzineprijs daalt minder dan olieprijs

In juli was een vat ruwe olie in dollar bijna de helft goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Benzine daalde in dezelfde periode echter maar 5,1 procent in prijs en kostte in juli 2015 gemiddeld 1,66 euro per liter.

Dat de prijs van benzine minder hard daalt dan de prijs van ruwe olie komt voornamelijk door het vaste bedrag aan accijns en de zwakke euro. Daarnaast wordt de prijsontwikkeling van benzine mede bepaald door de ontwikkeling van de kosten en de marges. Dat meldt CBS.

In juli 2015 bestond de prijs van een liter Euro 95 voor 63,9 procent uit belasting. Accijns vormt veruit het grootste deel van de belasting. Daarnaast is er een kleinere voorraadheffing. Deze belastingen zijn een vast bedrag per liter waardoor de benzineprijs minder mee kan bewegen met de ontwikkeling van de olieprijs. Over de literprijs inclusief accijns en voorraadheffing wordt vervolgens nog btw geheven.

In de verkoopprijs van 1,66 euro voor een liter Euro 95 zit 1,06 euro aan belasting. Dit is 77 eurocent aan accijns en voorraadheffing samen en de btw bedroeg 29 eurocent. In de prijs van een liter Euro 95 exclusief belastingen (60 eurocent in juli 2015) zitten naast de kosten voor de ruwe olie ook productiekosten, distributiekosten en de marge van de verschillende marktpartijen verwerkt.

Opbouw gemiddelde benzineprijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *