Beroepsverbod heling gestolen onderdelen

Een 32-jarige inwoner van Den Haag mag vijf jaar lang niet meer beroepsmatig actief zijn als automonteur, autosloper en verkoper van auto’s c.q. onderdelen. Ook moet hij 43 maanden de cel in en zeven slachtoffers samen ruim vijftienduizend euro betalen.

Tot dat oordeel komt de rechtbank, die de man ook verplicht om de Staat 125.153 euro te betalen. Dat bedrag is het financiële voordeel dat hij heeft verkregen door de illegale handel in onderdelen. De rechter verklaart verder een lange reeks in beslag genomen voorwerpen verbeurd.

Heling

Met de uitspraak bundelt de rechtbank een reeks zaken. In de periode 2016 tot maart 2020 werd de man enkele malen op heterdaad betrapt, toen de politie binnenviel in loodsen waar hij aan het werk was. Een administratie van de gestolen goederen en de zakelijke contacten bleek niet aanwezig. De rechtbank acht daarom opzettelijke heling bewezen. De officier van justitie schat de totale schade op zo’n 2,5 miljoen euro, waarvan verzekeringsmaatschappijen slechts 1,5 miljoen konden uitkeren.

Tijdens de zitting op 4 september verklaarde de verdachte dat hij alleen maar goederen had ingekocht. De officier daarentegen hield het op samenwerking met een netwerk van autodieven.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *