Bike Sense waarschuwt automobilist

Onder de noemer Bike Sense ontwikkelt Jaguar Land Rover technologieën die bestuurders via geluiden, kleuren en zelfs ‘schoudertikjes’ waarschuwen voor mogelijk gevaar. Zo kan het aantal ongevallen worden beperkt waarbij fietsers en motorrijders betrokken zijn.

Bike Sense werkt met sensoren die fietsers en scooter-/motorrijders al ‘herkennen’ voordat de bestuurder ze ziet. Om te waarschuwen, gebruikt Bike Sense geluiden en lichtsignalen die de bestuurder automatisch met gevaar associeert. Zo klinkt er een fietsbel als er een fietser gevaarlijk dichtbij komt. Het waarschuwingsgeluid wordt weergeven door de luidspreker in de hoek waar de fietser zich bevindt – de bestuurder begrijpt intuïtief en dus snel uit welke richting de fietser komt.

Bike Sense ‘ziet’ ook fietsers en motorrijders die van achteren naderen en/of naast de auto gaan rijden. Als dat gebeurt, blaast een luchtkussen bovenin de stoel automatisch op en geeft zo een ‘tikje op de schouder’. De bestuurder zal vervolgens instinctief over die schouder kijken en het mogelijke gevaar zien. Als een fietser in de onmiddellijke nabijheid van de auto komt, licht een reeks gele en rode LED’s in de ruit-/portierstijlen en dashboard op. Hierbij volgen de LED’s de richting van de desbetreffende fietser. Bij een groep voetgangers of fietsers, waarschuwt het systeem voor de dichtstbijzijnde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.