Black Bear haalt 11 miljoen op

Black Bear, het bedrijf uit Nederweert dat carbon black terugwint uit afgewerkte autobanden, heeft 11 miljoen euro opgehaald om door te groeien. Het geld is bij elkaar gebracht door een consortium bestaande uit ING Sustainable Investments, de Nederlandse investeerders 5square en Social Impact Ventures, en het Thaise SCG.

Met het geld kan Black Bear zijn milieuvriendelijke productieproces verfijnen en nog meer grondstoffen voor de bandenproductie terugwinnen uit afgewerkte banden. “Dit nieuwe consortium betekent veel meer dan alleen nieuw kapitaal”, zegt ceo Martijn Lopes Cardozo. “Het zijn strategische partners, die een sleutelrol zullen spelen in de ontwikkeling van onze technologie en die onze internationale roll-out zullen versnellen.”

Miljoen banden

Black Bear is een Nederlands bedrijf dat een prototype installatie voor de terugwinning van carbon black heeft gebouwd in Nederweert. Hier is het bedrijf in staat om jaarlijks meer dan een miljoen banden te verwerken. Daarbij wordt 5000 ton carbon black geproduceerd, naast 5000 ton biobrandstof, 3000 ton staal en 2 megawattuur aan groene stroom. De fabriek wordt geëxploiteerd in samenwerking met het bandenrecyclingbedrijf Kargo.

Circulair

Mark Weustink van ING Sustainable Investments over Black Bear: “Het is opmerkelijk dat Black Bear in staat is om van oude banden een zeer waardevol product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens het proces genereren ze ook energie, wat betekent dat het productieproces zeer energiezuinig is. Met zijn baanbrekende circulaire model zorgt Black Bear voor duurzame verandering en heeft het al enkele grote klanten zoals AkzoNobel gewonnen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters