Bosch: ‘Automobilist kent zijn auto slecht’

Uit een enquête door Bosch onder duizend Nederlanders blijkt dat slechts 12 procent goed op de hoogte is van de autotechnologie. Begrippen als ABS, ESP en de Euro 6-norm zeggen de meeste Nederlanders niets.

Opvallend aan het onderzoek is dat de nieuwste technologieën, zoals adaptive cruise control en eCall, vaak beter gekend worden dan oudere technologieën als ABS of ESP.

ABS

Veertig jaar geleden werd ABS op de markt gebracht. Het zit inmiddels standaard op alle nieuwe auto’s in de EU. Toch weet maar een vierde van de ondervraagden wat de beste remtechniek is als een auto met ABS is uitgerust. Ook ESP is weinig gekend. Slechts 29 procent herkent het symbool ervoor op het dashboard. Daarentegen weet 61 procent wel waar eCall voor dient. Ook de vraag over AdBlue werd door meer dan de helft van de ondervraagden goed beantwoord. “Men kan niet verwachten dat elke Nederlander een expert in autotechnologie is en weet wat GTI betekent of wat een brandstofpomp doet, maar het is wel belangrijk om de veiligheidssystemen in de auto te kennen en ze op de juiste manier te gebruiken. Deze systemen helpen levens redden”, zegt marketingverantwoordelijke Sandra Vancolen. Wie zelf zijn kennis van autotechnologie wil testen, kan de Autokennisquiz van Bosch online spelen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2977 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters