Bosch: rijhulpsystemen steeds populairder

Van alle in 2017 nieuw geregistreerde auto’s in Nederland was 45 procent uitgerust met een automatisch noodremsysteem. Een jaar eerder was dat ‘slechts’ 39 procent, rapporteert Bosch op basis van analyse in acht Europese landen.

Hulpsystemen in nieuw geregistreerde auto's in Nederland (2017)
Hulpsystemen in nieuw geregistreerde auto’s in Nederland (2017)
Ook parkeerhulp (sensoren, achteruitkijkcamera’s, automatisch inparkeren) was dat jaar in Nederland erg populair, met een installatiegraad van 62 procent. “Steeds meer bestuurders willen dat hun auto meedenkt en zelf meestuurt”, concludeert Dirk Hoheisel, lid van de Raad van Bestuur van Bosch.  “Rijhulpsystemen zijn niet alleen leuke gadgets die het rijden comfortabeler maken. Ze kunnen ook levens redden.”

Verplicht

Op Europese schaal blijft de installatieratio van rijhulpsystemen eveneens toenemen. Parkeerhulp bevindt zich op de eerste plaats, gevolgd door de automatische noodrem. Nu nog is zo’n stopassistent een optie, maar de Europese Unie werkt aan regelgeving die toepassing vanaf 2022 verplicht maakt. Dat zou duizend levens per jaar kunnen redden in de EU. Verrassend vindt Bosch het feit dat niet de premiumauto’s het vaakst systemen voor parkeerhulp als standaarduitrusting hebben maar de compacte en middenklasse modellen.

Installatiegraad

Frankrijk is met een installatieratio van 85 procent de absolute leider in Europa op het gebied van parkeerhulpsystemen. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (68 procent) en Duitsland (66 procent) – Italië staat achteraan met 44 procent. België en Duitsland zijn met een installatiegraad van 54 procent voortrekkers op het gebied van automatische noodremsystemen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †