Bosch wil alle aandelen ZF Lenksysteme

Het aandeel dat onderdelengigant Bosch heeft in ZF Lenksysteme wordt uitgebouwd naar honderd procent. Bosch en ZF Friedrichshafen hebben nu nog ieder vijftig procent in handen. De transactie is nog wel onder voorbehoud van goedkeuring door de daartoe bevoegde autoriteiten.

Met dertienduizend werknemers in acht landen ontwikkelt, produceert en vermarkt ZFLS besturingssystemen voor personenauto’s en zware bedrijfswagens. Sinds 1999 is er een sterke groei geweest en om die vast te houden is gekozen voor de voorgestelde transactie. Afgelopen jaar was de joint-venture nog goed voor 4,1 miljard euro. Momenteel komt zestig procent van de omzet uit moderne en efficiënt met de brandstof omspringende elektrische stuurbekrachtigingssystemen.

Voor een gemiddelde middenklasser met een tweeliter motor zou het besparingspotentieel volgens ZFLS 0,8 liter per honderd kilometer kunnen bedragen, ofwel 14 gram per kilometer aan CO2-uitstoot besparen. Ook systemen zoals een startstopsysteem of een rijstrookassistent kunnen niet zonder elektrische stuurbekrachtiging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.