Bovag vindt twee milieuzones er een te veel

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) stelde onlangs voor gemeenten de keuze te geven uit twee soorten milieuzones. Dit moet de lappendeken aan verschillende regels voor milieuzones tegengaan. Voor Bovag had het er één mogen zijn.

Gemeenten kunnen nu nog zelf bepalen welke auto’s zij uit hun stadscentrum willen weren. Het gaat dan meestal om diesels van voor een bepaald jaar. Die regels verschillen echter per stad. Om een einde te maken aan de onduidelijkheid hieromtrent krijgen bezitters van een personenauto die rijdt op diesel vanaf 2020 te maken met twee soorten milieuzones in Nederland. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om auto’s ouder dan 15 jaar of ouder dan 20 jaar in hun zone te weigeren.

Eén te veel

Concreet gaat het in 2020 dus om auto’s van voor 2005 (euro 4) of van voor 2000 (euro 3). Staatssecretaris Van Veldhoven: “Dit systeem is eenvoudig, handhaafbaar en voorspelbaar. Het biedt gemeenten de ruimte om werk te maken van hun luchtkwaliteit, zonder dat de duidelijkheid voor de automobilist eronder lijdt. Voor oldtimers, campers en voertuigen van mensen met een beperking maak ik in overleg met de gemeenten een uitzondering.” Bovag reageert teleurgesteld op deze oplossing: “Met het voorstel van Van Veldhoven bestaat die lappendeken nog steeds uit twee lappen, en dat is er één teveel. Het levert nog altijd onduidelijkheid voor automobilisten. Bovendien is het plan nu dat die zones met ingang van 2025 verder worden aangepast, maar ook dan nog steeds twee smaken kennen. Gemeenten moeten dan kiezen voor toegang voor dieselauto’s jonger dan 2005 of 2009.” Bovag is betrokken bij de uitwerking van de plannen van de staatssecretaris. De brancheorganisatie wil de staatssecretaris daarbij ook houden aan de beloften die zij heeft gedaan met betrekking tot de uitzonderingen voor campers en oldtimers.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters