Brussel noemt R1234yf veilig

Het aircokoudemiddel R1234yf is door de Europese Commissie definitief als ‘veilig’ bestempeld. De discussie ontstond nadat Daimler vraagtekens zette bij de lichte ontvlambaarheid van het gas. SAE International concludeerde al dat dit onterecht was, maar tests van het Duitse Kraftfahrt Bundesamt (KBA) vroegen om nadere analyse door het Joint Research Centre (JRC) van de EC.

Het KBA-rapport baseert zich op drie testniveaus, waarbij de eerste twee zich beperken tot productveiligheid. Het derde niveau toetst de algemene risico’s en met name dat stuk wordt door JRC nu als ‘niet relevant’ bestempeld.

De eerste twee testniveaus bieden niet genoeg ondersteuning om R1234yf in de geteste voertuigen onveilig te noemen. Ondanks de hoge temperaturen in de motorruimte (meer dan 666 graden) ontbrandde het gas niet en er is geen hydrofluoride vrijgekomen. KBA heeft de auto’s op topsnelheid op de Duitse Autobahn getest, net zo lang totdat de temperatuur in het motorcompartiment constant bleef.

JRC erkent dat dergelijke temperaturen ook kunnen ontstaan bij het nemen van een helling met een aanhanger of bij ‘agressief stadsverkeer’. De kans dat een ongeval ontstaat in combinatie met die extreem hoge temperaturen onder de motorkap heeft JRC niet becijferd, maar worden wel lager geacht dan bij normaal gebruik. De conclusie is dan ook dat ‘een veilig product betekent dat bij normale of redelijk te verwachten gebruikscondities geen of weinig risico bestaat’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *