Brussel wil overleg over milieuzones

De Europese Commissie wil overleg om de huidige wirwar aan milieuzones in Europese steden te vereenvoudigen. EU-commissaris Violeta Bulc (Verkeer) heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid voor het CDA.

“Nu is het een rommeltje met allerlei verschillende stickers, jaartallen en motortypes. Het is heel goed als er meer eenheid komt”, zegt Annie Schreijer-Pierik. Ze wijst erop dat Amsterdam nu dieselauto’s van voor 2005 weert en Parijs van voor 2001. Düsseldorf verbiedt motoren ouder dan type euro-4, terwijl Frankrijk, Duitsland en meer landen weer ieder hun eigen, afwijkende stickers hebben. “Milieuzones voor schonere lucht zijn prima, maar moeten wel werkbaar blijven. We hoeven automobilisten, truckers en bijvoorbeeld kamperrijders niet opzadelen met bergen huiswerk. Hier is een mooie taak voor Europa om de regels te harmoniseren, bijvoorbeeld naar motortype of jaartal.”

Harmonisatie

De EU-commissaris meldt dat ze richtsnoeren wil opstellen, in overleg met de EU-landen, steden en belanghebbenden. Die moeten leiden tot minder verscheidenheid in de regelingen en handhaving van toegang van voertuigen tot steden. Onder meer de Nederlandse Kampeerauto Club had aangedrongen op harmonisatie. “We zijn heel blij dat er wat beweging lijkt te komen, al zal het nog wel even duren voor er sprake is van harmonisatie van de regels”, reageert manager verenigingszaken Marretje Jelmersma, die eerder voor deze kwestie naar Brussel was afgereisd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters