Ceo Krüger van BMW stapt op

Terwijl in de Duitse kranten een al eerder geplande advertentiecampagne van start ging voor de eerste volledig elektrische Mini, werd op de meeste voorpagina’s van diezelfde kranten het opstappen bekendgemaakt van BMW-ceo Harald Krüger.

Komende week zouden de commissarissen van BMW sowieso over zijn lot beslissen. Intern werd al enige tijd verwacht dat hij dan (na een carrière van 27 jaar bij BMW) aan de kant zou worden geschoven. Krüger zag de bui ongetwijfeld aankomen en heeft de eer aan zichzelf gehouden.

Opvolging

Potentiële opvolgers staan volgens de Duitse pers al enige tijd klaar. Het zou onder anderen gaan om Oliver Zipse, verantwoordelijk voor de wereldwijde productie, en Klaus Fröhlich, verantwoordelijk voor R&D. Volgens diverse kranten zou Krüger bij BMW de schuld krijgen van de achterstand die BMW heeft opgelopen als het om elektrische mobiliteit gaat. Ondanks de i3 en de i8, het iNext-programma, dat in 2023 moet zorgen voor minimaal 25 geheel of gedeeltelijk elektrische modellen, en nu de introductie van de elektrische Mini, zou BMW veel te weinig hebben geïnvesteerd in de toekomst van EV’s. En Harald Krüger zou daarvoor bijna zeker de Zwarte Piet toegeschoven krijgen. Een andere factor die Krüger waarschijnlijk zwaar aangerekend zou worden, is het verlies van 310 miljoen euro dat BMW het eerste kwartaal moest noteren. Dat verlies werd veroorzaakt door een vooruit genomen verliespost van 1,4 miljard euro, de verwachte boete die het Duitse Kartellamt waarschijnlijk op gaat leggen voor het maken van illegale afspraken met Daimler en Volkswagen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen