Column Barend Luiting: Egel of vos?

Automotive Insiders heeft zich met Trend-Rx van Arno Onink uitgebreid verdiept in de elektrische mobiliteit en dat resulteerde in een lijvige EV Monitor die komende maanden uitkomt.

Barend LuitingOnink bouwt met zijn Trend-Rx naar eigen zeggen voort op het werk van Philip Tetlock en diens Good Judgement Project. Ofwel op het onderscheid tussen egels en vossen.

Op het risico af dat er nu visioenen van de Fabeltjeskrant verschijnen gauw een kleine uitleg. Het gaat hier namelijk om typeringen van mensen. Tetlock verdeelt de mensheid in egels en vossen, ofwel het verschil tussen denken vanuit één wereldbeeld en het denken vanuit meerdere perspectieven. Plat geslagen en in mijn eigen woorden: zwart-wit-denkers en zij die de nuance zoeken. Onink haakt bij deze verdeling van de mensheid aan want dit onderscheid verklaart waarom sommige mensen wel goed ontwikkelingen van de grond krijgen maar minder goed de toekomst kunnen inschatten. Egels dus. Zet daarentegen een aantal vossen bij elkaar en je krijgt een goede inschatting van hoe de wereld gaat veranderen. Tenminste, volgens Onink en diens inspirator Tetlock.

Zoveel mensen, zoveel meningen

Dit schoot door mijn hoofd bij het doorbladeren van de drukproeven voor dit nummer. Zoveel mensen, zoveel meningen. Wat doet corona met ons wereldbeeld en is er inderdaad straks sprake van pre- en post-corona-tijdperk? Mensen zoals Ben Tiggelaar hebben hun levenswerk gemaakt van de weerbarstigheid van de mensheid tegen verandering. Zelf kom ik voortdurend, ook nu we al maanden lang leven met coronaprotocollen, mensen tegen die de hand uitsteken. Oh ja, gewoonte. Hoe lang duurt het eer die en al die andere gewoontes wegebben?

We spreken al jaren over dat het gemiddeld kilometrage met de eigen auto wel omlaag zal gaan, door een keur aan oorzaken. Het gebeurt alleen niet, ook niet in de vorige crisis, die financiële van tien-twaalf jaar geleden. Nu staan auto’s geforceerd stil, maar hoe lang blijft dat? Gaan we na corona met angst en beven in het ov, waardoor de auto ineens aan populariteit wint? Gaan mensen auto’s kopen zoals ze in onderzoeken aangeven, of blijkt daarvoor het geld te ontbreken na maanden interen? Dit nummer van Aftersales Magazine biedt meningen van divers pluimage, van vossen en egels. Oordeel zelf.

Interesse in de EV Monitor? Mail dan direct naar post@automotiveinsiders.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.