Continental van zwarte naar rode cijfers

Van zwart naar rood: Continental heeft in 2019 een nettoverlies van ruim 1,2 miljard euro geleden. Het bedrag staat in schril contrast met de 2,9 miljard euro winst in 2018.

De toeleverancier tekent erbij aan dat sprake is van eenmalige afschrijvingen ter grootte van 2,5 miljard euro. Die boekhoudkundige ingreep was nodig vanwege de sterke inzinking, in oktober afgelopen najaar, van de mondiale autoproductie. Het verlies dat Continental vanochtend rapporteerde is aanmerkelijk hoger dan analisten hadden ingeschat. Het aandeel noteerde een min van ruim acht procent.

De omzet van het concern steeg in 2019 gering, van 44,4 miljard euro (2018) naar 44,5 miljard. Om het tij te keren, komt er een (nieuwe) ronde van bezuinigingen. Hoe deze eruit komen te zien blijkt waarschijnlijk in mei. Bestuursvoorzitter Degenhart weet zich gesterkt door de neergang die de auto-industrie als geheel vorig jaar internationaal doormaakte. Het is een schrale troost: de resultaten moeten hoe dan ook verbeteren. Continental denkt het lopende jaar uit te komen op een omzet van 42,5 à 44,5 miljard euro, bij een Ebit-marge van maximaal 6,5 procent. In hoeverre die prognoses standhouden is zeer de vraag. De impact en duur van het coronavirus zijn niet te voorspellen. Daarnaast blijft er vooralsnog gekibbel op het gebied van internationale handelsverdragen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *