Dacia Logan zakt voor crashtest

De nieuwe Dacia Logan is gevaarlijk voor inzittenden bij een flinke botsing. Bij een crashtest van Europ NCAP presteerde het nieuwe model van Dacia zeer ondermaats. De Anwb roept de autofabrikant op om de tekortkomingen zo snel mogelijk te verhelpen.

De test toonde onder meer aan dat het passagierscompartiment bij een frontale botsing ernstig bleek te vervormen. Hierdoor kregen de inzittenden een hoge belasting te verwerken. Verder ontstonden er scheuren in de voetenruimte en kwamen pedalen ver het interieur in, een gevaar voor voeten en enkels.

Bekneld

In de zijdelingse botsing bleek de zij-airbag zich voor het hoofd van de bestuurder te ontplooien, waardoor er weinig bescherming voor het hoofd is. Verder verschoof de stoel van de bestuurder bij de zijwaartse botsing, waardoor de sluiting van de gordel bekneld raakte en niet meer te openen was. De gordel moest worden opengesneden om de dummy uit de auto te bevrijden.

Op het onderdeel ‘Volwassen inzittenden’ haalde Dacia een score van slechts 57 procent, wat gelijk staat aan drie sterren op dat onderdeel. De Anwb is geschrokken van de resultaten en is van mening dat op dit onderdeel  een moderne auto toch een minimale score van 70 procent (vier sterren) mag worden verwacht. Volgens de Anwb  lijkt er bij dit model bezuinigd op research en development.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.