Data miljoenen autobezitters op straat

Criminelen hebben bij datacentrum RDC voertuig- en persoonsgegevens van mogelijk miljoenen Nederlanders buitgemaakt en op internet te koop aangeboden.

Dat bericht NOS op zijn website na eigen onderzoek. RDC onderzoekt het datalek en stelt dat het gaat om verouderde gegevens (uit september 2018 tot eind januari 2019).

Uit security-loggegevens van RDC zou blijken dat er geen sprake is (geweest) van een hack. “We onderzoeken nu hoe de gegevens dan wel buiten ons domein terecht zijn gekomen”, aldus RDC, dat melding heeft gedaan van de diefstal bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Getroffen autobezitters met vragen kunnen zich richten tot de servicedesk van RDC.

Dure auto’s

De hacker die de gegevens te koop aanbiedt, stelt dat het gaat om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen. Van 2,5 miljoen personen zou een e-mailadres bekend zijn. “Boevenbendes die deze gegevens in handen krijgen, kunnen nu met één klik op de knop zien waar dure auto’s staan”, zegt beveiligingsonderzoeker John Fokker van McAfee tegen NOS. “Ze hoeven de straat niet meer op.”

Internetoplichters kunnen mensen nu gericht en persoonlijk benaderen en een aanval op een persoon wordt ook makkelijker als je weet waar iemand woont en in welke auto hij rijdt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2588 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *