Dealer informeert klant slecht over telematica

De Nederlandse merkdealer legt volgens de kopers van een auto met een telematicasysteem onvoldoende uit hoe een en ander werkt. Maar 47 procent van de ondervraagden zegt goed te zijn geïnformeerd, tegen bijvoorbeeld tachtig procent in Spanje.

De gegevens zijn afkomstig van marktonderzoek door TNS en BearingPoint. Eerderdeze week werden ze in Londen bekendgemaakt op het congres Connected Car 2016 (28-30 juni).

Voor de peiling werden bijna vierduizend Europanen ondervraagd die hun auto de afgelopen achttien maanden hebben aangeschaft. Hun voertuig moest zijn voorzien van een telematicasysteem, zoals Opel On-Star, Mercedes Me, ConnectedDrive van BMW of Volvo On Call. Maar ook bezitters van een recente Ford, Renault en Volkswagen deden mee. TNS en BearingPoint wilden weten in hoeverre de autobezitter op de hoogte was van de aanwezige features. Ook de mate van tevredenheid over de uitleg van die systemen door de dealer kwam aan bod.

De uitkomsten zijn dramatisch te noemen. Een paar voorbeelden:

  • Nederland scoort slecht. Maar 47 procent van de ondervraagden was goed geïnformeerd – tegen bijvoorbeeld tachtig procent in Spanje. Duitsland scoorde overigens het slechtst met 46 procent (zie staatje).
  • Een kwart van alle kopers ging ervan uit dat hun auto helemaal nog niet is voorzien van de betreffende systemen.
  • Bij de premiummerken zijn de kopers het best geïnformeerd. Zeventig procent wist dat hun auto de mogelijkheid heeft connected te zijn (17 procent wist van niks), tegen 56 procent bij de volumemerken (28 procent wist van niks). De overige percentages leverden als reactie ‘ik weet het niet zeker’ op. 

Helemaal op de hoogte van wat de auto kan

Duitsland 46 procent
Nederland 47 procent
Engeland 64 procent
Scandinavië 67 procent
Frankrijk 70 procent
Italië 77 procent
Spanje 80 procent

ASM | 01072016 | Bron: TNS, BearingPoint

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.