Dealernetwerk: 50 minder per jaar

De jongste netwerktelling door Aumacon laat een gestage afbouw van het aantal contractpartners zien. Van 1104 eind 2014 ging het via 1013 in november vorig jaar naar 974 merkcontracten op dit moment. Ter oriëntatie: in 2005 waren er nog 1483 contracten, een afkalving dus met vijftig per jaar.

De cijfers vertellen verder dat de importeurs gemiddeld nog slechts met dertig ondernemers zaken doen. De verschillen tussen de merken zijn echter groot. Vooral Suzuki valt op, gezien de liefst 82 contractpartners. Aan de andere kant van het spectrum springt het geringe aantal bij Mercedes-Benz (12 partners), BMW (16) en Lexus (5) in het oog. Maar ook volumemerken als Renault (17), Ford (29) en Volkswagen (34) hebben naar rato van hun verkoopvolume feitelijk maar weinig partners over. Afgelopen jaar is Citroën het drukst geweest met snijden in de contracten. Andere stevige saneerders waren Mitsubishi, Peugeot, Ford en de kleinere merken uit de Fiat-stal.

Alle cijfers en trends over de dealeroutlets staan in de nieuwste editie van Aftersales Magazine, die komende vrijdag verschijnt.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.