Diefstal navigatie kost gemiddeld 6000 euro

Het herstellen van de schade van gestolen ingebouwde navigatiesystemen kost gemiddeld 6000 euro. Dat heeft leasemaatschappij Arval berekend. Het bedrijf heeft nu enkele preventieve maatregelen genomen om schade tegen te gaan.

Arval signaleert een toename in de diefstal van dure autoaccessoires. Vooral velgen, airbags en navigatiesystemen zijn gewilde objecten, met een stijging van de schadelasten tot gevolg.

Matthijs Wouters, operations directeur Arval Nederland: “Een inbraak of diefstal is altijd vervelend. Kostentechnisch gezien, maar ook op emotioneel vlak. Wij vinden, zeker vanwege de stijging van het aantal gestolen dure autoaccessoires, dat wij als leasemaatschappij de hoofdrol moeten nemen in het voorkomen en beperken van inbraak en diefstal. Dit doen wij met een aantal vergaande preventiemaatregelen, waaronder de inbouw van de, op verzoek van Arval ontwikkelde, Navirem. Dit is een onzichtbaar, mechanisch beveiligingsmiddel dat de diefstal van navigatiesystemen tegengaat. Wij zijn hier onlangs als eerste in onze branche mee gestart.”

Lojack

Arval rust tegenwoordig ook diefstalgevoelige auto’s uit met Lojack, een volgsysteem dat niet communiceert over een GSM-netwerk maar over een VHF-frequentie. Deze frequentie is in geheel Europa gelijk, waardoor opsporing over de landsgrenzen ook mogelijk is. “Er zijn het afgelopen jaar als test twintig auto’s uitgerust met dit systeem, drie daarvan zijn er gestolen. Alle drie zijn ze binnen 24 uur teruggevonden. Voor ons geeft dit de toegevoegde waarde van het systeem aan, waarmee wij onze klanten en berijders weer gerust kunnen stellen”, aldus Wouters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.