Diesels wel degelijk schoner geworden

In tegenstelling tot wat staatssecretaris Mansveld beweert, zijn nieuwe diesels wel degelijk schoner geworden. Dat zegt RAI Vereniging naar aanleiding van een onderzoek van TNO waaruit blijkt dat diesels die over een roetfilter beschikken nauwelijks nog roetdeeltjes uitstoten. De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) kan nog verder verbeteren als in Europa nieuwe testmethodes worden gebruikt.

“De conclusie van staatssecretaris Mansveld dat nieuwe dieselauto’s nog steeds te vervuilend zijn is echt te kort door de bocht”, aldus Steven van Eijck, algemeen voorzitter RAI Vereniging. “We zien de laatste jaren dat de uitstoot van fijnstof bij diesels, dankzij goed werkende roetfilters, feitelijk is opgelost. Daarmee is de luchtkwaliteit in binnensteden enorm verbeterd. We vinden het jammer dat de staatssecretaris dat feit nu slechts in een bijzin van haar mening over de uitstoot van nieuwe diesels op heeft genomen. De staatssecretaris gaat daarnaast ook grotendeels voorbij aan de milieuwinst die bereikt is bij vrachtwagens en bussen. De introductie van de Euro VI-norm bij dat type voertuigen heeft er voor gezorgd dat nieuwe vrachtwagens schoon zijn.”

Het Nederlandse wagenpark kan tot het schoonste van de EU gerekend worden door de innovatiedrift van de industrie en het initiatief van de Nederlandse overheid om milieuvriendelijke mobiliteitsoplossingen te stimuleren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *