Driekwart automobilisten slecht voorbereid op winter

Maar liefst driekwart van de Nederlandse automobilisten bereidt zich nauwelijks voor op winterse weersomstandigheden. De minimale voorbereidingen die ze treffen, mogen vooral niet te veel geld kosten. Zo zijn een ijskrabber en ruitenwisser- of koelvloeistof met antivries de meest getroffen maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van Tom Tom.

Winterbanden, een wintercheck of een speciale onderhoudsbeurt zijn volgens het onderzoek beduidend minder populair dan goedkopere maatregelen. Verder is het opvallend dat de Nederlandse vrouw zich beter lijkt voor te bereiden op sneeuw, kou en ijzel dan mannen.

Ondanks de geringe voorbereidingen beweert 63 procent van de Nederlandse automobilisten goed voorbereid te zijn op het winterweer. De meest getroffen maatregelen zijn de aanschaf van een ijskrabber (89 procent), antivries in de ruitenwisservloeistof (74 procent), antivries in de koelvloeistof (63 procent), winterbanden (46 procent) en een speciale onderhoudsbeurt voor de winter (27 procent).

Vrouwen nemen over het algemeen meer maatregelen. Zo gebruiken vrouwen vaker ruitbeschermers (voorruitfolie of karton); 41 procent ten opzichte van 29 procent van de mannen. Wel blijkt dat vrouwen later maatregelen nemen, want 77 procent van de vrouwen verklaart pas bij voorspeld winterweer actie te ondernemen, tegen 54 procent van de mannen.

Belgische automobilisten laten vaker een speciale onderhoudsbeurt uitvoeren (39 procent ten opzichte van 27 procent van de Nederlanders). Nederlanders verwachten dat ze genoeg hebben aan het meenemen van een startkabel om zich bij pech wel te redden (37 procent ten opzichte van twintig procent van de Belgen).

Wat uit het onderzoek verder opvalt is de creativiteit waarmee de gemiddelde automobilist zijn voorruit ijsvrij krijgt. Naast de gebruikelijke ijskrabber, ruitontdooier en een stuk voorruitfolie of karton hanteert de Nederlandse automobilist ook een cd-hoesje, de cd zelf of een bankpasje voor deze klus.

Joost Jetten, vice-president Benelux en Zuidelijk Afrika bij Tom Tom: “Het lijkt erop dat we ons laten verrassen door winterse omstandigheden op de weg, met alle veiligheidsrisico’s en overige risico’s van dien. Als de winter dan echt doorzet, worden veel mensen overvallen door het weer. Dit geldt zeker voor de eerste sneeuw. Op maandag 29 november 2010 sneeuwde het tijdens de avondspits. Het gevolg: een totale filelengte van 4.269 kilometer (cijfers Tom Tom). Ter vergelijking: op een gemiddelde maandagavond in dezelfde maand stond er ongeveer 500 kilometer.”

Aan het onderzoek deden in totaal 1.015 automobilisten in Nederland en België mee.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.