EU-autoverkoop november plust 5,8%

De voertuigregistraties in de Europese Unie zijn in november gestegen met 5,8% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Gemeten over heel het kalenderjaar staat de teller nu op 7,1% méér dan over de eerste elf maanden van 2015.

November was goed voor ruim 1,1 miljoen registraties, daarmee de opwaartse lijn herstellend die de maand ervoor juist was doorbroken. De groei was gelijkelijk verdeeld over de vijf grote markten, met de zuidelijke landen als positieve uitschieters Spanje (13,5%), Frankrijk (8,5%) en Italië (8,2%). Bescheidener ging het er aan toe in het Verenigd Koninkrijk (2.9%) en Duitsland (1.5%).

Alles bij elkaar opgeteld is 2016 Europees gezien tot nu toe goed voor 13,5 miljoen registraties, met een koppositie voor Italië (16,5%) en Spanje (11,1%) als runner-up. Nederland blijft onverminderd de ‘degradatieplaats’ in handen houden: als enige EU-land is er over heel 2016 een negatieve score (-8,6%). November leverde daaraan een sterke bijdrage, gezien de min van twintig procent (32.271 c.q. 40.344 registraties) vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Bij de merken is er, behoudens enkele uitzonderingen, alleen maar positief nieuws te melden. Mitsubishi is binnen de EU de enige echte dissonant, met 12,3% minder registraties over januari-november dit jaar. Nissan teerde tot nog toe 1,1% in, terwijl DS (-9,9) en moederbedrijf Citroën (-0,2%) evenmin een prettig 2016 doormaken. Ook voor Volkswagen (-0,4%) kleurt het bijna voorbije jaar vooralsnog rood.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *