Europa gaat tellerfraude aanpakken

Het Europees parlement heeft een akkoord bereikt betreffende de autokeuring. Daarin wordt ook specifiek aandacht gegeven aan kilometerfraude. De richtlijn legt alle lidstaten op om geknoei met de kilometerteller op effectieve en aangepaste wijze te bestraffen.

De richtlijn erkent dat 5 tot 12 procent van alle kopers van tweedehands wagens het slachtoffer zijn van tellerfraude. Zij leiden daardoor miljarden euro’s schade. In heel de EU lopen consumenten dus het gevaar om een auto te kopen die veel meer slijtage vertoont, dan zij vermoeden, en met mogelijke risico’s voor de verkeersveiligheid als kritische onderdelen het laten afweten.

De EU gaat paal en perk stellen aan deze praktijken. Elk keuringsbewijs zal de kilometerstand moeten vermelden. Deze kilometerstanden zullen samen met de andere resultaten van de autokeuring, per lidstaat in een centrale databank moeten worden bewaard. Tevens zal de Europese Commissie de haalbaarheid moeten onderzoeken om al deze data tussen lidstaten uit te wisselen. Op die manier zal tellerfraude makkelijker traceerbaar zijn.

Het Transport Comité van het Europees Parlement moet het akkoord nu nog goedkeuren, vooraleer de plenaire zitting van maart 2014 over de tekst kan stemmen. Lidstaten zullen tot 2018 de tijd hebben om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.