Europa wil bescherming dealers

De Europese Commissie vindt dat zij lang genoeg heeft gewacht op een vrijwillige code of conduct tussen autofabrikanten en hun dealernetwerken. Inmiddels hebben de leden van de CARS 2020 Sherpa Group hun eindrapportage omtrent deze materie afgerond.

De Europese Commissie wil nu wetgeving gaan maken waar een aantal belangrijke rechten voor merkdealers worden vastgelegd. Parlementslid Franck Proust, maakt zich momenteel sterk voor het vastleggen van een wettelijk kader.

Daaronder vallen ruimere regels voor een multimerkenbeleid; compensatie voor de dealer bij een onredelijke opzegging van het contract en duidelijke afspraken over de rechten voor de dealer bij de verkoop van zijn bedrijf.

“Dat moet dan in de lijn liggen van Commissie-bepaling 2010/C 138/05. Wij zijn blij met deze ontwikkeling, we hebben lang genoeg gewacht”, stelt Cecra directeur Bernard Lycke. De ECD, de European Car Dealers binnen Cecra, is de grote kracht achter het wettelijk vastleggen van de dealerrechten. Het lijkt er nu op dat de autofabrikanten een kans op een vrijwillige afspraak met hun dealernetwerken aan zich voorbij hebben laten gaan. Nu is de Europese Commissie aan zet.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1821 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *