Europese automotive sector komt met actieplan

Met een 25 voorstellen omvattend actieplan willen vier koepelorganisaties van de Europese automotive sector bijdragen aan een succesvolle herstart na de coronacrisis. De aanbevelingen zijn gericht op nationale en Europese beleidsbepalers.

Acea, Cecra, Clepa en Etrma vertegenwoordigen samen de voertuig-/bandenfabrikanten en de spelers op de aftermarket. Hun initiatief moet bijdragen aan een politieke reactie op Covid-19 die zowel de volksgezondheid als de economie ten goede komt.

Vernieuwing

De sector roept onder meer op tot een gecoördineerde vernieuwing van alle voertuigtypen en -categorieën in Europa. Dat zal een impuls geven aan de vraag op de particuliere en de zakelijke markt en daarmee aan het economisch herstel en de verjonging van het wagenpark. Financiële ondersteuning van nieuwaankopen moet in alle landen gebeuren volgens gelijke criteria, nationale én Europese ondersteuning. Een wrakkenpremie maakt eveneens deel uit van het actieplan. Andere elementen:

  • Direct starten met pilot infrastructuur voor laden en alternatieve brandstoffen
  • Zo snel als mogelijke herstart typegoedkeuring
  • Ondersteunen van (her)opleiding werknemers
  • Uniforme richtlijnen voor de werkplek op het gebied van gezondheid en veiligheid
  • Uitzonderingen op basis van standaardcriteria voor grensoverschrijdend verkeer
  • Zo snel mogelijk heropenen dealervestigingen en garages

Gehele keten

Eric-Mark Huitema, algemeen directeur van Acea, noemt het “cruciaal om de gehele keten in beweging te brengen. Stimulering van de vraag verhoogt het gebruik van onze productiecapaciteit en stelt banen en investeringen veilig.” Sigrid de Vries, algemeen secretaris van Clepa, benadrukt het belang van investeringen in R&D. “Europa heeft een sterk automotive ecosysteem nodig om concurrerend te blijven op het gebied van milieu en verkeersveiligheid.”

Kijk hier voor het actieplan.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.