Europese onderdelendistributie is Amerikaanse zaak

Het belang van ruim 26 procent dat LKQ deze week nam in de Zweedse grossiersgroep Mekonomen toont maar weer eens aan dat de Europese consolideringslag onder onderdelendistributeurs nog niet ten einde is. Het is overigens opvallend dat die overnames vooral een zaak van Amerikaanse partijen zijn.

LKQ Inc. is zoals bekend afkomstig uit Chicago. Hun overnames in Groot-Brittannië, de Benelux, Italië en nu Zweden zijn het gevolg van een groeistrategie die leidt tot een enorme schaalvergroting binnen Europa. Overigens verkocht Mekonomen onlangs haar Deense activiteiten aan de daar gevestigde AD-partner, die overigens wel een inkoopalliantie met Mekonomen heeft afgesloten. Mekonomen heeft zo’n afspraak ook met de Poolse en beursgenoteerde grossiersgroep Intercars, waar LKQ nu ook in zit.

Maar LKQ is niet de enige partij uit de VS die in Europa grote stappen zet. Het Amerikaanse Bain Capital is eigenaar van AD France (actief in Spanje en Polen) en nam onlangs Doyen Auto over met vestigingen in België, Nederland en Frankrijk. Het wachten is nog op hoe Parts Point Groep in ons land (Autobinck Groep), dat eveneens onder AD-vlag actief is in de Benelux, hier met Bain Capital uit gaat komen. Twee AD-partners in één land is niet vanzelfsprekend namelijk.

Dan de derde Amerikaan die actief is in Europa, de Blackstone Alliance Automotive Group. Deze groep bezit onder andere Group Auto in Frankrijk, Ierland en Groot Brittannië, maar ook de Duitse grossiersgroep Coler met 28 vestigingen. Alle drie de Amerikaanse onderdelendistributeurs hebben miljarden euro’s omzet en worden steeds sterker met werkplaatsconcepten. In Groot-Brittannië, Duitsland en Oost-Europa zijn nog een aantal andere grote  onderdelendistributeurs te vinden die nog van nationale origine zijn. De vraag is hoe lang dat nog gaat duren.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.