Fastned groeit, maar noteert nog steeds verlies

In 2017 heeft Fastned zijn omzet, aantal klanten en hoeveelheid locaties voor snelladen flink zien groeien. Maar onder de streep resteert nog steeds verlies: vijf miljoen euro.

In een toelichting op de jaarcijfers zegt ceo Michiel Langezaal dat de rode cijfers conform verwachting zijn. “Ze weerspiegelen onze keus om te investeren.” Anticiperend op de exponentiële groei van elektrische auto’s stak de dienstverlener wederom veel geld in nieuwe locaties.

Actieve klanten

In 2017 nam de omzet met 133 procent toe, tot ruim 530 duizend euro. In totaal werd er door 6.279 actieve klanten (minstens één keer in Q4 2017) ruim 1 miljoen kWh bij Fastned geladen. In 2016 waren dat er 3177, in het startjaar 2014 pas 535. Onder meer door de forse omzetgroei was het verlies afgelopen jaar  iets lager dan in 2016. Dit ondanks toegenomen operationele kosten door het opzetten van kantoren en teams in Keulen en Londen.

Bijplaatsen

Blijkens het jaarverslag is het aantal operationele locaties is in vier jaar tijd gestegen van 109 (2014) naar 195 (2017). “We zien de markt versnellen”, zegt Langezaal. “De afgelopen zes maanden is onze omzet nagenoeg verdubbeld. Op drukke stations zijn we inmiddels laders gaan bijplaatsen. Daar zitten ook snellere 175kW laders bij, waarmee mensen sneller dan thuis kunnen opladen. We zijn daarmee klaar voor een nieuwe generatie elektrische auto’s.”

Investeerders

Fastned gebruikt de middelen van investeerders om in eigen land nog twaalf laadstations te bouwen. Behalve langs snelwegen komen ze ook in diverse steden. Bij onze oosterburen verrijzen later dit jaar achttien stations, het eerste in Limburg an der Lahn. In de UK en België start de bouw eind 2018. Fastned wil uitgroeien tot een Europees netwerk met duizend  snellaadstations.   

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †