Fehac praat met Unesco over Mobiel Erfgoed

De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (Fehac) is met Unesco in gesprek over bescherming van het Mobiele Erfgoed. De organisatie heeft de hoop dat het erfgoed op de lijst van Werelderfgoed zal komen.

“Nederland is van oudsher een land met vele oldtimerliefhebbers. De grote populariteit van het Mobiele Erfgoed onder alle lagen van de bevolking ging de afgelopen decennia ook hand in hand met een daarbij passend overheidsbeleid. Sinds kort waait er echter een schrale wind uit een heel andere hoek, die een directe bedreiging vormt voor ons erfgoed. Reden voor de Fehac om samen met Unesco het Mobiele Erfgoed te willen beschermen”, aldus de federatie.

Genoemde bedreigingen zijn onder meer de strengere milieu-eisen, de dreigende afsluiting van complete binnensteden, de motorrijtuigenbelasting en het oneigenlijk gebruik van oldtimerregelingen.

Fehac: “De massamotorisering heeft een ongekende bijdrage geleverd aan de na-oorlogse opbouw, de maatschappij en de welvaart zoals wij die allen nu als normaal ervaren. Daarmee kwalificeert ons Mobiele Erfgoed zich glansrijk als Werelderfgoed. Unesco is zeer geïnteresseerd in de onze sector en maakt zich met ons grote zorgen over de rol die de Nederlandse overheid momenteel speelt in het kader van de bescherming van dit erfgoed. Nederland is in korte tijd internationaal gezien volledig uit de pas gaan lopen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.