Focwa nieuwe stijl nu echt van start

Focwa introduceerde gisteren op het congres de nieuwe directeur Femke Teeling en de nieuwe standaard die voor alle leden gaat gelden. Na een roerige overgangsperiode lijkt hiermee nu dan echt Focwa Nieuwe Stijl van start te gaan.

Kwaliteit en veiligheid (aansprakelijkheid) zijn de belangrijkste uitgangspunten voor deze nieuwe kwaliteitsstandaard. In het eerste concept bestond de standaard nog uit drie categorieën, maar die zijn nu teruggebracht tot twee: cosmetisch schadeherstel en complex schadeherstel. Bovendien is er een duidelijke kanttekening aangebracht en is het uitbesteden van werkzaamheden in meer gevallen toegestaan, maar de ondernemer blijft wel eindverantwoordelijk voor het schadeherstel.

Om de leden een handje te helpen bij het kiezen voor één van de categorieën is een online tool ontwikkeld waar aan de hand van vragen en checklisten een overzicht uitrolt met scores per categorie. Voor de nieuwe standaard geldt een overgangstermijn van een jaar.

Focwa blijft zelfstandig

Voorzitter Denis Maessen benadrukte nog eens dat het belangrijk is en blijft voor Focwa om zelfstandig te blijven, ook voor Focwa Nieuwe Stijl. “Maar dat neemt zeker niet weg dat we inhoudelijk nauw samenwerken met andere brancheorganisaties, zoals Bovag”, aldus Maessen, die tot 1 oktober aanstaande aanblijft, terwijl de nieuwe directeur Femke Teeling met ingang van 1 maart aan de slag gaat.

Dat de schadebranche vooralsnog een overvolle verdringingsmarkt is, kan Maessen alleen maar beamen. “We hebben nu 1200 leden en wij verwachten dat er in 2025 nog 500 tot 700 gezonde schadeherstelbedrijven zijn overgebleven. Het huidige krachtenveld schreeuwt dan ook om vernieuwing.”

Ofwel: ‘wie niet beweegt, gaat dood’, een treffende boodschap die Marcel Beckers (ING) de Focwa leden meegaf tijdens het congres.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.