Ford 1,0 liter Eco Boost grote winnaar

In de Engine Expo in Stuttgart is de 999cc drie cilinder turbomotor van Ford uitgroepen tot overall winnaar in de verkiezing Engine of the Year Awards 2012. Een internationale jury van 76 autojournalisten uit 35 landen kent jaarlijks de prijzen toe voor nieuwe motoren.

Dankzij de turbo met lage inertie levert de nieuwe 1,0 liter Eco Boost-motor direct vermogen als de gasklep wordt geopend. De turbo blijft goed presteren vanaf stationair tot 248.000 toeren per minuut.

Autofabrikant BMW ging uiteindelijk in vier categorieën aan de haal met de winst. Het betreft de 4,0 liter V8 in de M3, de 3,0 liter bi-turbo zes cilinder benzinemotor, de 2,0 liter twin-turbo vier cilinder benzinemotor en de 1,6 liter vier cilinder turbomotor. Deze laatste is in samenwerking met PSA Peugeot Citroën gemaakt.

Ook Audi en Volkswagen bleven niet zonder een prijs achter. De 2,5 liter vijf cilinder turbo motor, te vinden in de Audi TT RS en RS3 Sportback, won in de categorie 2,0 tot 2,5 liter. Volkswagen kreeg ook dit jaar de meeste bewondering in de categorie 1,0 tot 1,4 liter, en wel voor de 1,4 liter TSI Twincharger.

Ferrari’s 4, 5 liter atmosferische V8-motor is voor de tweede achtereenvolgende keer gekozen tot Best Performance Engine.

Groene winst

De Range Extending 1,4 liter motor van de Opel Ampera en Chevrolet Volt, heeft bij de verkiezing de award in de wacht gesleept in de categorie groene motoren. Beide modellen zijn de eerste elektrische voertuigen op de markt zonder beperking in actieradius. De 150 pk sterke elektrische motor van de Ampera en Volt wordt aangedreven door een lithium-ion-accu van 16 kWh. Afhankelijk van de rijstijl en het wegdek, kan een afstand tot tachtig kilometer puur elektrisch worden afgelegd, volledig emissievrij.

De Ampera en Volt wonnen meerdere internationale prijzen, waaronder de World Green Car of the Year 2011 en Car of the Year 2012. Er waren ook onderscheidingen voor de veiligheid, waaronder de maximumscore van vijf sterren door Euro NCAP.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.