Fors minder verkeersdoden in 2013

In 2013 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn er tachtig minder dan het jaar ervoor, een daling van ruim twaalf procent. De daling is beduidend sterker dan het Europese gemiddelde van acht procent.

Er vielen vooral onder motorrijders, maar daarnaast ook onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en voetgangers minder dodelijke slachtoffers. De cijfers zijn vandaag bekend gemaakt door het CBS.

Het aantal kinderen (0 tot 18) dat omkwam in het verkeer, is gedaald van 40 in 2012, naar 23 in 2013, een afname van 42,5 procent. In 2013 waren ook minder 65-plussers slachtoffer van een dodelijk ongeval op de weg. Maar zij blijven met 230 dodelijke slachtoffers in 2013 een kwetsbare groep, vooral op de fiets.

Het aantal slachtoffers daalde bij vrijwel elk vervoertype. Onder motorrijders is een forse daling van 46 procent te zien. Het aantal fietsers dat omkwam in het verkeer daalde met 8 procent. De meeste slachtoffers vielen net als in voorgaande jaren onder mensen in een personenauto, maar ook in deze groep is een daling van 17 procent te zien.

Verkeersveilig

Op de rijkswegen vielen in 2013 32 doden minder dan in het jaar daarvoor. Dat is een daling van 36 procent. Ook op het onderliggende wegennet daalde het aantal doden. Op provinciale wegen nam het af met 20 slachtoffers en op gemeentelijke wegen kwamen 29 mensen minder om het leven.

Minister Schultz van Haegen: “Ik ben blij dat de daling van het aantal verkeersslachtoffers doorzet. Deze cijfers bevestigen dat Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is. Hoe minder slachtoffers op de weg, hoe beter. We willen nog verder terug naar maximaal 500 in 2020.”

Download hier ‘Cijfers Verkeersdoden 2013’ van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.