Geen paniek door einde MRB-vrijstelling

Consumenten zijn niet in paniek geraakt door het aflopen van belastingvoordelen op kleine auto’s per 1 januari 2014. Sterker, in november werd zelfs een record van deze categorie auto’s verkocht. En dat is geheel tegen de verwachting in.

Volgens cijfers van VWE zijn er in november door autobedrijven 9.093 occasions met aflopende MRB-vrijstelling aan consumenten verkocht. Dit is een stijging van 5,1 procent ten opzichte van de maand ervoor en het hoogste aantal ooit voor deze categorie auto’s.

In vergelijking met november vorig jaar zijn er zelfs 38,5 procent meer van dergelijke auto’s verkocht. Daar staat tegenover dat deze auto’s ook meer zijn ingeruild. Afgelopen maand gebeurde dat 10.111 keer, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van oktober. Uit het dalend aantal stadagen blijkt dat van deze categorie auto’s steeds sneller wordt doorverkocht.

Opvallend hierin is dat het vooral om zeer veel auto’s van de drieling 107 / Aygo / C1 gaat; ruim 250.000 stuks. Deze vormen 28,2% van alle auto’s waarvoor straks MRB betaald moet worden. Verder wordt deze categorie gevormd door vooral veel kleine auto’s, maar ook de Porsche Panamera hybrid’s.

Populair

De zuinige MRB-vrije auto is de afgelopen jaren zeer populair geworden in ons land. Op dit moment rijden er maar liefst 890.992 auto’s rond in Nederland die alleen nog deze maand zijn vrijgesteld van MRB. Dat is 11,1 procent van het totale wagenpark aan personenauto’s. Het gaat daarbij om zuinige benzine- en dieselauto’s. Elektrische auto’s blijven voorlopig vrijgesteld van wegenbelasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *