Geertjan Gort: ‘Een etherpiraat gaat voor spanning en saamhorigheid’

Geertjan Gort uit Klazienaveen heeft naast auto’s nog een liefhebberij, namelijk het uitzenden via geheime radiozenders. Sinds zijn tienerjaren breekt hij als zendpiraat in op de ether, een cultuur die sterk leeft in Oost-Nederland en er al sinds de jaren ’30 vurig in leven wordt gehouden. “Wij draaien de muziek waar ze in Hilversum niet naar omkijken.”

Zelfgebouwde, onbemande zendmasten, kat-en-muisspelletjes met de politie en uitzenden tot aan Amsterdam. Het is de wereld van Geertjan en zijn vrienden en ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Ook al is het illegaal en zijn de boetes schrikbarend hoog. De Drentenaar vertelt hoe het voor hem allemaal begonnen is: “Ik was een jaar of veertien en in die tijd was mijn neef altijd al met geheime radiozenders bezig. In het dorp woonde bovendien iemand die de zenders zelf bouwde. Het startte voor mij dus met een eenvoudig zendertje van 75 euro, alles moest zo goedkoop mogelijk gebeuren want centen waren er niet. Van hieruit is het een echte liefhebberij geworden en ben ik steeds betere apparatuur gaan aanschaffen. Want ja, betere apparatuur betekent verder kunnen zenden, meer luisteraars en een betere kwaliteit van de muziek op de ether.”

Geertjan en tv-programma Hunted
In dit tv-programma proberen twaalf tot veertien Nederlanders uit handen te blijven van een team van specialisten. Dit team is gespecialiseerd in het vinden van voortvluchtige criminelen. Samen met vriend Lars deed Geertjan afgelopen jaar mee aan Hunted. Als zendpiraat gebruikten ze hun piratenradionetwerk over het hele land. Op deze manier konden de voortvluchtige vrienden (onder een schuilnaam) bijvoorbeeld een slaapplaats regelen en verder communiceren. 

Professionele apparatuur

“Natuurlijk, wat wij doen is illegaal en de boetes kunnen oplopen tot wel 40.000 euro. Maar weet je, we doen er niemand kwaad mee. Met goedkope apparatuur wel en als je niet weet wat je doet, dan kun je storingen veroorzaken, bij het luchtverkeer bijvoorbeeld. Daar is bij ons geen sprake van. Nu is de apparatuur serieus professioneel geworden. Er zijn jongens die betere apparatuur hebben en met meer vermogen zenden dan Sky Radio of Radio 538. Ooit ben ik als jochie gepakt door een inspecteur van het Agentschap Telecom, dat was toen we draaiden in de schuur bij mijn ouders thuis.” 

‘Er zijn jongens die met meer vermogen zenden dan Sky Radio of Radio538’

Het bleef bij een waarschuwing maar voor zijn vader was het klaar, hij wilde dat gedoe niet aan huis. “Dus zijn we het zenden bij een kameraad thuis gaan uitbouwen. Al snel kreeg ik het te druk met het autobedrijf, dus het zenden kwam op een lager pitje gestaan, maar we zijn het wel weer aan het oppakken. Het gaat vooral om wat lol maken in de weekenden, speciale verjaardaguitzendingen maken voor vrienden, met elkaar samenkomen, dat soort dingen.”

Saamhorigheid

“Hier in de regio zijn de geheime radiozenders enorm populair. Ik schat dat er zo’n dertig etherpiraten actief zijn. Waarom we dit doen? Omdat we muziek willen draaien die regionaal populair is; schlagers en muziek van B-artiesten die de landelijke radio nooit halen. We draaien ook veel verzoeknummers die via sms of Whatsapp bij ons binnenkomen. Als we een goed weekend hebben dan zitten er in onze nieuw op te bouwen studio zomaar dertig man.” 

Die saamhorigheid, daar doen ze het voor. En ja, het spanningselement speelt natuurlijk ook mee. “Het is dus illegaal, maar je bent pas strafbaar als je op heterdaad gepakt wordt. Zo moet je aanwezig zijn bij de zender. Wij werken op afstand, dus dan wordt het al een stuk lastiger voor een op heterdaadje. Kijk, je mag alle benodigde apparatuur gewoon hebben hè. Soms delen zenderpiraten een mast met elkaar, maar ieder heeft wel een eigen zender, dus dan weten ze niet meer van wie wat is.”

Binnen kantooruren
Geertjan is eigenaar van Autobedrijf Gort in Klazienaveen. “Wij importeren gebruikte auto’s van vijf jaar en jonger. Wij staan voor service en kwaliteit en wij kopen alleen geselecteerde auto’s in. Wij halen de krenten uit de pap bij één vast adres in Duitsland. Sinds kort hebben wij er vier dagen in de week ook een werkplaats bij voor onderhoud, reparatie en APK.”

Wat ook voorkomt is dat een zender in een waterbak wordt verstopt. Zodra zo’n bak wordt geopend komt er water bij de zender, ontstaat er kortsluiting en dan is alsnog alles weg. “Ja, er worden hele slimme constructies bedacht om te ontkomen. Wat wil je ook met zulke bizar hoge boetes. Veel mensen denken dat zendpiraten Tokkies zijn die alle dagen bij huis zitten, maar dat is zeker niet zo. Feitelijk is het een serieus kostbare hobby als je het goed wilt doen. Voordat je op afstand een beetje aan het draaien bent, ben je qua apparatuur zomaar een paar duizend euro lichter. Inmiddels is het hier een heuse manier van leven geworden, hele boerenschuren worden omgebouwd tot cafés en dan staan er zomaar 700 man te feesten. Dat zijn de mooiste weekenden, iedereen drinkt bier met elkaar en de sfeer is altijd goed. Iedereen helpt elkaar ook en ja, daar is die saamhorigheid weer hè. Dat is het fundament bij iedere zendpiraat.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 60 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis

Avatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *