Goodyear-onderzoek brengt nieuwe feiten

Bandenfabrikant Goodyear heeft een onderzoek gedaan naar verkeersveiligheid, als onderdeel van de Europese Road Safety Tour 2011. Daaruit blijkt dat veertig procent van de Nederlandse mannen hun rijvaardigheid hoger inschat dan de gemiddelde Nederlander, met 21 procent stellen de vrouwen zich op dat punt bescheidener op.

Dertien procent van de mannen zegt dat ze wel eens met alcohol achter het stuur kruipen en achttien procent rijdt zonder gordel. Vrouwen rijden in tien procent van de gevallen zonder gordel. Zij voelen zich ook vaker angstig op de snelweg (22 procent) of tijdens vakantieritten in de bergen (44 procent). Bijna tweederde van de Nederlandse mannen geeft aan nooit angst te voelen tijdens het rijden. Onder vrouwen ligt dit met 47 procent een stuk lager.

Volgens de helft van de Nederlandse weggebruikers vormen jonge mannen het grootste gevaar op de weg. Maar twee procent van de ondervraagden vindt jonge vrouwen gevaarlijk. Beduidend meer mannen (44 procent) dan vrouwen (27 procent) halen soms rechts in. Twintig procent van de mannen rijdt ook vaker door rood als er geen verkeer aankomt, bij vrouwen is dit elf procent.

Eén derde van de Nederlanders geeft aan dat muziek hun rijstijl beïnvloedt. Veertig procent van deze groep zegt harder te gaan rijden door luide, harde of goede muziek. Toch roept muziek ook wisselende reacties op onder deze mensen: meer mannen (vijftien procent) dan vrouwen (zes procent) geven aan rustiger/langzamer te gaan rijden bij rustige muziek. Bij harde muziek zijn er nauwelijks verschillen. Van de vrouwen die aangeven dat muziek hun rijgedrag beïnvloedt, ergert acht procent zich wel vaker dan mannen (één procent) aan muziek tijdens het rijden.

De Nederlandse automobilist stoort zich op de weg vooral aan asociaal en agressief rijgedrag (53 procent), bumperkleven (51 procent), geen richtingaanwijzer gebruiken en onnodig links rijden (beide 29 procent). Mannen ergeren zich vaker dan vrouwen aan files (elf procent, vrouwen vijf procent) en onnodig links rijden (36 procent, vrouwen twintig procent). Vrouwen storen zich meer aan asociaal/ agressief rijgedrag (59 procent, mannen 48 procent) en afsnijden (17 procent, mannen twaalf procent).

Slechts twaalf procent van de Nederlandse ondervraagden schaamt zich voor handelingen in de auto. Daarvan schaamt twee procent van de mannelijke ondervraagden zich voor seksuele handelingen tijdens het rijden. Vrouwen (zeventien procent, mannen nul procent) zeggen zich wel te schamen voor vloeken in de auto. De mannen schamen zich in veertien procent van de gevallen voor asociaal rijden, vrouwen schamen zich helemaal niet. Bijna veertig procent van diegenen die zich schamen, generen zich het meest voor neuspeuteren.

Goodyear Dunlop heeft in november 2010 nog een Europees onderzoek gedaan naar het onderhoud van banden door automobilisten. Daaruit blijkt onder meer dat de bestuurders het verband tussen bandenkeuze en verkeersveiligheid onderschatten.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *