Gouden RAI Wiel 2021 voor weginspecteurs

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben het Gouden RAI Wiel 2021 ontvangen uit handen van Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. Het Gouden RAI Wiel wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of instantie die zich inzet voor de mobiliteit in Nederland.

Het comité van aanbeveling roemt de rijksdienst voor haar inzet om de doorstroming en de veiligheid op de weg te bewaken. Een uitdagende en niet zelden ongevaarlijke taak, zo blijkt uit actuele cijfers van Rijkswaterstaat over het negeren van rode kruisen en het record aantal aanrijden met pijl- en botswagens.

Verstoringen op de weg leiden al snel tot problemen op het hoofdwegennet, maar ook op het onderliggende wegennet. De weginspecteurs zijn de regisseurs op het hoofdwegennet en zorgen ervoor dat bij onder meer bij pech, ongevallen, sneeuw en ijzel of andere incidenten het verkeer zoveel mogelijk in beweging kan blijven. Van Eijck: “De ruim driehonderdweginspecteurs van Rijkwaterstaat staan centraal bij het oplossen van verstoringen op het hoofdwegennet. Zij zijn dag en nacht in weer en wind voor ons op pad om ervoor te zorgen dat wij ongestoord en veilig op onze bestemming komen. Zonder twijfel, dat zij het Gouden RAI Wiel 2021 verdienen.”

Aanrijdingen

Het beroep van weginspecteur is niet ongevaarlijk. Tot 1 november zijn er al 30 bots- en pijlwagens aangereden, ten opzichte van 22 over heel 2020 en 21 incidenten in het jaar 2019. Ook zijn er tot 1 oktober al 4519 boetes uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis. In heel 2020 lag dit aantal op 4923. Van Eijck: “De bots- en pijlwagens staan er om de weginspecteurs te beschermen. Met gevaar voor eigen leven, worden de inspecteurs steeds vaker geconfronteerd met weggebruikers die maling hebben aan iedereen of totaal niet opletten. Het is te gek voor woorden maar voor die mensen is er geen plek op de weg.”

Het is mede hierom dat inmiddels zo’n honderd weginspecteurs beëdigd zijn tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Zij kunnen weggebruikers bij bepaalde overtredingen direct bekeuren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *