De presentatie van de rijksbegroting op 21 september bevatte geen nieuws over het stimuleren van de verkoop van elektrische auto’s, noch over de mogelijke keuze voor alternatieve brandstoffen. Wat betreft de vergroening van ons wagenpark maakt het kabinet daarmee een pas op de plaats.
Met het indienen van de jongste begroting hebben de opstellers het fiscale voorstel van de brede Mobiliteitsalliantie naast zich neergelegd, terwijl het stimuleren van de verkoop van elektrische auto’s van groot belang is voor wie zero-emissiemobiliteit nastreeft, of zoals de politiek zichzelf ten doel heeft gesteld: in 2030 alleen nog maar een kenteken voor volledig elektrische auto’s (ook occasions).
De bijdrage van 3300, respectievelijk 2000 euro voor een nieuwe, dan wel tweedehands EV werkt stimulerend, maar is onvoldoende om grote stappen te maken. Het zal de komende jaren dan ook belangrijk zijn om naast het versneld vergroenen van het zakelijke wagenpark ook de particuliere autokoper geforceerd te laten kiezen voor een elektrische auto. En geen hybride, maar een 100 procent batterij-elektrische.
Import-export
Enkele dagen voor Prinsjesdag kwam TNO met een rapport over de export van EV’s en de import van auto’s met een verbrandingsmotor die daar tegenover staat. Daarin stelt TNO dat de vergroening van het wagenpark vertraagt als we niks aan de import-exportverhoudingen doen.
Die export van door de Nederlandse overheid gesubsidieerde EV’s wordt in eerste instantie door de leasesector gestimuleerd. Niet voor niets dat VNA snel reageerde en met RDC-cijfers onderbouwde dat zeker 2021 een omslagjaar is: de ex-lease EV’s blijven dit jaar grotendeels in ons land. Interessant was de reactie van RDC via LinkedIn, waarin de sterk teruggelopen export van EV’s werd onderschreven, maar tevens de groeiende import van auto’s met verbrandingsmotoren werd genoemd. De vraag naar deze occasions is in ons land namelijk groot, waarmee RDC een vraagteken zet bij de verkoopbaarheid van tweedehands EV’s. De occasionmarkt voor EV’s moet zich duidelijk nog ontwikkelen en het aanbod daarvoor zal allereerst uit de leasesector moeten komen, maar dan nog is het voor autobedrijven een hele uitdaging om deze occasions aan de man te brengen. RDC stelt dat de batterijcapaciteit van een oudere EV mogelijk terugloopt en daarmee de actieradius. Bovendien ontwikkelt de batterijtechnologie zich snel en zijn de batterijen van nu over enkele jaren al sterk verouderd. En hoe zit het met de garantie? Wie draait er op voor de hoge kosten van een noodzakelijke batterijvervanging? Wil je de vergroening van het wagenpark via de occasionverkoop stimuleren, dan zullen consumenten zekerheden geboden moeten worden.
Het RVO telde per 1 augustus 2021 320.000 elektrische auto’s, 195.977 daarvan zijn volledig elektrisch. Dat zijn er tweemaal zoveel als vorig jaar. Het aantal plug-in hybrides bedroeg op 1 augustus 123.806 stuks, 36 procent meer dan in 2020.
Cynisch
Bovendien, velen die werkzaam zijn en dus hun brood verdienen in de mobiliteitssector willen helemaal niet dat we minder gaan rijden. Zij willen dat de overheid investeert in de infrastructuur, omdat ze ervan uitgaan dat we ons gedrag niet drastisch veranderen. Ondanks een toename van het aandeel thuiswerken blijven we groei nastreven en dus groeit alles mee, ook de druk op de wegen.

Ook autobedrijven willen blijven bestaan en die zijn niet gebaat bij auto’s waar weinig aan gesleuteld hoeft te worden. De schadeherstelsector merkt het direct als er minder gereden wordt. Ik luisterde onlangs naar een bestuurder uit de verhuisbranche. Hij was bovenal eerlijk en uitte de wens dat iedereen weer op kantoor gaat werken. Dat levert hem namelijk een hoop werk op, het hele jaar door. Huur mij in, vroeg hij, want het gaat om mijn portemonnee.
Misschien vindt u mij cynisch, maar kijk eens in de spiegel. Luchtvaartmaatschappijen buitelen alweer over elkaar heen als het gaat om goedkope tickets naar de zon of een leuke stedentrip. De stewardessen en piloten van Trans-avia, Ryanair, Easyjet en andere zijn er blij mee, want ook hun hypotheek moet betaald worden. Zo toont iedereen zich bezorgd om het milieu, maar blijft het privé bij het scheiden van huishoudelijk afval en een dag zonder vlees.
Natuurlijk zijn er bedrijven die investeren in energievriendelijke gebouwen, al dan niet geholpen door een financiële stimulans, waar die eigenlijk helemaal niet nodig zou moeten zijn. Bedrijven zouden zonder kortingen voor zero-emissiemobiliteit moeten kiezen. Zakelijke rijders zouden graag de bijtelling moeten accepteren om hun steentje aan de vergroening bij te kunnen dragen.
Ik las laatst over het gigantische energieverbruik van netwerkservers die onze smartphones in de lucht moeten houden. Toch hoor je geen milieuactivist zeggen dat het een goed idee zou zijn om twee dagen per week geen smartphone te gebruiken, net als een dag zonder vlees. Of dat overheden de mobiele netwerken voor zakelijk en privégebruik twee dagen per week uit de lucht halen. Na de autoloze zondag een smartphonevrij weekeinde. Het zou waarschijnlijk tot een revolutie leiden.