Wat al geconstateerd werd bij de publicatie van de Leasemaatschappij Top-100 wordt ook bevestigd door de kwartaalcijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA): het leasepark groeit. Volgens cijfers van VNA is het leasewagenpark tot en met het derde kwartaal gegroeid met 2,7 procent ten opzichte van eind 2020. Lease groeit in alle segmenten, zowel in private lease als in het zakelijke segment.

Het herstel van de zakelijke leasemarkt zette in het tweede kwartaal in en zette door in het derde kwartaal. Ten opzichte van eind 2020 is het aantal zakelijk geleasete personenauto’s met 0,8 procent toegenomen. Renate Hemerik, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA): “Natuurlijk herkennen we heroverwegingen bij werkgevers over invulling van hun mobiliteit. We zien echter ook dat, ondanks een kleine dip vorig jaar, de vraag naar zakelijke leasepersonenauto’s niet is aangetast door de coronacrisis. Integendeel, de vraag in de markt neemt inmiddels zelfs toe.”

Segmenten

Het herstel van de Nederlandse economie zorgt ook voor een toename in geleasete bestelwagens. Tot en met het derde kwartaal is dit wagenpark met 5,6 procent gegroeid ten opzichte van eind 2020.

Ook particuliere autolease blijft in populariteit toenemen. Het wagenpark privé geleasete auto’s groeide tot en met het derde kwartaal met 6,1 procent ten opzichte van eind vorig jaar. Renate Hemerik: “Sinds het begin van onze telling in 2013 kent private lease een onafgebroken periode van groei. Nog steeds weet private lease nieuwe klanten te trekken. Daarnaast dient zich voor de sector nu een nieuw groeiproduct aan in de vorm van fietslease.”

Steeds meer leden van de VNA bieden fietslease aan. Het VNA-park telt inmiddels bijna 21.000 e-bikes en speed-pedelecs. Dit jaar was tot en met het derde kwartaal sprake van 63 procent groei ten opzichte van eind 2020.

Uitdagingen

Naast deze positieve ontwikkelingen ziet de sector ook nieuwe uitdagingen op zich afkomen. Zo resulteert het wereldwijde chiptekort in een krapper aanbod van nieuwe auto’s. Daarnaast verhoogt de overheid per 1 januari 2022 de bijtelling voor emissievrije auto’s. Dat leidt tot een run op volledig elektrische auto’s, die momenteel echter niet in ruime mate voorhanden zijn. Het gevaar daarbij is dat men uiteindelijk uitwijkt naar een minder duurzame keuze. Renate Hemerik: “Het is voor de leasebranche een uitdaging om te voldoen aan de toenemende vraag naar duurzame mobiliteit en emissievrije auto’s in het bijzonder.” Leasemaatschappijen proberen onder andere door verlenging van contracten verlichting te brengen in de situatie. De situatie zou echter geholpen zijn als de bijtelling niet wordt verhoogd in een situatie van krapte in de markt. Het is voor de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark belangrijk om de instroom van nieuwe emissievrije auto’s hoog te houden.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties