Grossiers mijden Autoprof Hardenberg

Met het afhaken van Group Auto Nederland staat vast dat Autoprof Hardenberg 2016 het moet stellen zonder de grote grossiersorganisaties. Eerder al bedankten AD, Vrooam, Toolspecial, Koskamp en Doyen/API. Voor Brezan was deelname sowieso geen optie, omdat het afgelopen voorjaar zijn huisbeurs Brevak verzorgde.

Zonder uitzondering wordt “de afnemende kwaliteit” genoemd als reden. Daarbij gaat het om het niveau van de bezoekers, in relatie tot de kosten van een stand en bemanning. Hier en daar klinken ook ‘de afstand’ en ‘beursmoeheid’ als argument om ditmaal over te slaan. Overigens geldt het schrappen van ‘Hardenberg’ vooralsnog niet voor Autoprof Gorinchem (7 t/m 9 februari 2017).

Als alternatief opperen de grossiers een eigen evenement, dat meer controle op de toestroom zou bieden. Group Auto-lid Jari Techniek bijvoorbeeld belegt op 28 en 29 september een huisshow, met dezelfde openstelling als Autoprof (15.00-22.00 uur). Het evenement vindt elke vijf jaar plaats en trekt dan circa vijfhonderd bezoekers. Group Auto Nederland heeft zijn eigen congres en Kasteel Hoensbroek is van 27 t/m 29 september het decor voor het relatiefeestje van Heuts Automaterialen.

Beetje sleets

“De Autoprof-formule is een beetje sleets geworden”, vindt Fource-directeur Johan van der Hoeven. “Er gebeurt te weinig om als monteur écht stukken wijzer te worden op je vakgebied.” Zijn standpunt wordt beaamd door Koskamp-directeur Bram Teun Koskamp. “Bij mijn achterban was er vorig jaar al weinig animo. We moeten iets nieuws bedenken, de mensen zijn misschien een beetje beursmoe.”

AD Benelux bezette de afgelopen jaren steevast een grote stand op de beurs in Hardenberg. Die zes- à zevenhonderd vierkante meter is nu gereduceerd tot nul. “We vinden de kwaliteit teruggelopen en de sfeer minder businessgericht dan in Gorinchem”, licht marketingmanager Marcel Kwakkel toe. “Nog even afgezien van de standkosten heb je de inspanning van onszelf, onze grossiers en hun merkvertegenwoordigers. Dat is gaan wringen.”

Langzaam op gang

Autoprof-organisator Vincent Bilanovic betreurt de afmeldingen maar verwacht niettemin een beurs die de sector in de breedte van de markt afdekt. Op ruim een maand van de start (18 t/m 20 oktober) zou ongeveer twee derde van de standruimte zijn ingevuld. “Autoprof was altijd al een beurs die wat de stands betreft wat langzamer op gang kwam maar uiteindelijk toch volliep.” In 2015 namen er bijna 130 bedrijven aan deel. De komende editie krijgt waarschijnlijk een ‘schadestraat’, waar onder meer leveranciers van lakken, spuitcabines en herstelproducten hun kunnen tonen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.