Handelaar in gestolen onderdelen hardleers

Was de 32-jarige inwoner van Den Haag slechts een inkoper van auto-onderdelen? Of was hij een handelaar in gestolen waar die, volgens het Openbaar Ministerie, “voor een paar rotcenten iemand anders zijn plezier sloopt”?

Het Openbaar Ministerie gaat uit van een netwerk autodieven waarmee verdachte samenwerkte. Hij hoorde vrijdag zes jaar cel tegen zich eisen en een vordering van zo’n 250.000 euro. Ook zouden wat het OM betreft honderden aangetroffen auto-onderdelen verbeurd moeten worden verklaard en zou verdachte een beroepsverbod moeten krijgen voor de duur van vijf jaar.

Gestolen auto

De Hagenaar was volgens het OM niet voor het eerst actief met de handel in gestolen auto-onderdelen. Na een uitgebreid onderzoek in 2016 kwam hij op vrije voeten, om drie maanden later alweer te worden opgepakt. Hij werd opnieuw geschorst, maar in maart dit jaar liep het spoor van een gestolen auto wéér naar hem. Voor al deze zaken stond hij in één zaak terecht.

Motorblokken

Vier jaar geleden viel de politie binnen in twee loodsen die bleken vol te staan met gestolen voertuigen. Ook lagen overal onderdelen van gestolen auto’s, zoals motorblokken. In totaal werden 951 onderdelen in beslag genomen, afkomstig uit 41 gestolen auto’s. In afwachting van een rechtszaak werd de verdachte op vrije voeten gesteld. Maar in december 2017 stond de politie wederom in zijn loods. Onderdelen van een gestolen Audi lagen toen door de werkplaats verspreid. Opnieuw mocht hij onder voorwaarden zijn proces in vrijheid afwachten, maar in maart van dit jaar werd een gestolen Volvo bij hem gevonden. Sindsdien zit hij weer vast.

Persoonlijke spullen

Volgens de verdachte had hij slechts auto-onderdelen ingekocht. Maar de officier van justitie gelooft daar weinig van, mede door de aanwezigheid in de loodsen van persoonlijke spullen uit de auto’s: paraplu’s, veiligheidshesjes, EHBO-sets, laarzen. “Het doet mij denken aan domweg vandalisme. Voor een paar rotcenten iemand anders zijn plezier slopen”, aldus de officier van justitie. Hij schatte de totale schade op zo’n 2,5 miljoen euro, waarvan verzekeringsmaatschappijen slechts 1,5 miljoen konden uitkeren. In één geval werd ingebroken om aan een autosleutel te komen. In alle andere zaken hadden de eigenaars de sleutel van hun weggenomen auto nog.

Eind volgende week doet de rechter uitspraak.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *