Helft automobilisten in zelfrijdende auto in 2030

De helft van de Nederlandse automobilisten verwacht rond 2030 in een zelfrijdende auto rond te rijden. Zes procent van hen denkt al binnen vijf jaar een dergelijke auto te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam RAI voor de Autorai 2015.

Automerken zeggen te verwachten dat zij over 10 tot 20 jaar een volledig zelfrijdende auto kunnen gaan verkopen. Niet zozeer de techniek vormt een drempel, maar vooral aan wetgeving en infrastructuur dient veel te worden aangepast om auto’s ‘ongevallenvrij’ zelfstandig te laten rijden.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ruim één op de vijf automobilisten (20%) er van uit gaat binnen drie jaar in een elektrische of hybride auto te rijden. Dat percentage ligt nu nog op 5. Vooral de huidige bezitters van een elektrische auto of hybride voertuig willen niet anders.

Acht van de tien (81%) geeft aan dat de volgende auto opnieuw voorzien als zijn van een elektrische/hybride aandrijving. Van de automobilisten die nog op benzine, diesel of lpg rijden, zegt 18 procent te verwachten binnen drie jaar over te stappen. Waterstof als alternatieve brandstof is voor velen nog een brug te ver. Slechts 3 procent denkt binnen drie jaar een auto te bezitten waar alleen waterdamp uit de uitlaat komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *